De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten dat stap voor stap de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld worden. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

Dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk'

In 2020 is het precies 200 jaar geleden dat de boekencollectie van de universiteit van Harderwijk naar Deventer verhuisde omdat de Gelderse Academie haar deuren sloot. Nu zijn de boeken opnieuw te bewonderen tijdens een dubbeltentoonstelling in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum. Voor exacte openingstijden, zie website.

Nadat de universiteit van Harderwijk, ook wel de Gelderse Academie genoemd, definitief haar deuren sloot, kwam in 1820 een groot deel van het bibliotheekbezit bij koninklijk besluit naar Deventer. Met de komst van de bijna 3300 handgeschreven en gedrukte boeken verdrievoudigde de collectie van de Athenaeumbibliotheek. 200 jaar na de overdracht is een deel van de boeken nu opnieuw te bewonderen tijdens de dubbeltentoonstelling ‘Handschriften uit Harderwijk’ in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum.

Ter gelegenheid van het jubileum van de Harderwijk-collectie is bij de tentoonstelling een gratis boekje uitgebracht. In het boekje wordt de geschiedenis van de Gelderse Academie verteld en wordt een selectie van handschriften en van gedrukte boeken met handgeschreven notities gepresenteerd.

In het boekje en in de tentoonstelling staan de vroegere bezitters van de gepresenteerde boeken centraal, en de weg die deze werken hebben afgelegd voordat ze in Deventer terecht kwamen. Dat levert bijzondere verhalen op. Een deel van de collectie valt onder 'roofgoed'. Ook dat is een verhaal dat tijdens de tentoonstelling aan bod komt.

De tentoonstelling is van 1 september tot en met 16 december gratis te bekijken in de Athenaeumbibliotheek en de Bibliotheek Centrum. Meer informatie en openingstijden van beide vestigingen zijn te vinden op www.bibliotheekdeventer.nl/harderwijk.